My Life

http://ainifarah.blogspot.com/

Dah lama aq x post kat entry nie.....bukan sbb busy tp malas nak menaip..huhuhuhu....

kali nie pnya post aq nak mnceritakan pngalaman aq brkebun msa cuti nie....bru 2 kali je aq ikut ayah aq pi kebun.....nie gara2 malas pnya pasal....huhuhuhuhu.....

1st time aq pi kebun msa mnggu lps sngt excited.....hehehehehe...orng x prnh wat keje kampung kata kan.....aq tlng ayah aq bersihkan kebun......mcm2 ayah aq ajar....mcm mana nak potong pelepah kelapa sawit....bukan senang tau....kena ad teknik yg btl bru pelepah kelapa sawit tu jatuh....lenguh betul tngan aq nak potong pelepah kelapa sawit...dahlah parang yg aq pegang tu sngt tajam....gerun aq..nie kl silap lngkah blh trpotng tngn aq...huhuhu...so ayah aq sntiasa ingtkan aq srh pegang parang tu hati-hati..... pastu aq pngut biji2 kelapa sawit yg gugur...nie cara nak dpt duit lbh..hehehehe...yelah slps ad orng sabit pokok klapa sawit....kan bnyk bji2 klpa sawit brguguran kat atas tanah..apa lg aq tukang pngut..so msa hari tu aq dpt rm 10.00 hasil titik peluh aq mmngut biji kelapa sawit....ceh...lps hari tu aq trus x ikut ayah aq pi kebun..hehehehe...gara2 penat n lnguh tngn aq dibuatnya....huhuhu..sory ea ayah x dpt nak tlng ayah..

ingtkan hri tu hari yg aq last pi kebun coz x larat kot nak membrsihkan...tp td ayah aq ajak pi kebun tlng baja kelapa sawit....so tnpa fikir pnjng aq pn ikut.....hr nie aq dpt belajar cara2 nak membaja kelapa sawit....sngt fun coz dpt ilmu prtanian...hehehehe...rupanya nak membaja nie ad tekniknya....x leh letak bnyk2 sngt nt boleh mnyebabkan pokok mati....anggaran baja utk 1 pokok ialh stngah pot tin susu cair n then nak letak baja hndklah anggaran 2 jengka dri pokok kelapa sawit..pastu taburkan kat sekeliling pokok......huhuhu...sngt2 penat....tp sngt bestlah...thnks to my father coz ajar bnda2 tu smua....

selesai saje smua keje tu......ayah aq belanja makan ABC n rojak...wah sngt sedap......hr nie mrupakan pengalaman yg sngt brharga pada aq..at least msa cuti nie adlah prkara faedah yg aq wat.....aq x kan lupaka segala ilmu2 prtanian tu......

*jgn ingt prmpuan x leh keje brkebun....hehehehehe....

ABC.....

ABC nie bukan belajar membaca k tapi ABC means Air Batu Campur.......
entah mcm mana 3 hari lps aq mengidam nak makan ABC..hmm..nie gara2 lps tngk rncngan jalan-jalan cari makan yg memaparkan satu restoran yg brnama 'ice room' yg mnjual plbagai jenis perisa air batu campur ..mcm2 ada.. rasa terliuh gak tngk kesedapan ABC tu tp syngnya restoran tu trletak kat nilai...kl kat area BP mmng sure aq ajk prnts aq pi...huhuhu..

kerana trlampau nak makan sngt..aq pn ajk parnts aq pi makan ABC kat restoran masam manis pd malam smalam...kira pi 'mengeteh' lah nie (hehehe bahasa jawa)....tp malangnya x ad jual ABC n waiter 2 bg thu dulu ad jual tp bila mesin ABC tu rosak so dah x jual lah..sdh kmpunan aq nak makan ABC...huhuhu....apa lg aq pn order chikong sejuk + kentang goreng....makan jelah apa yg ada.....

pagi semalam ayah aq wat surprise dia belikan aq ABC....sedap sngt...hihihihi...pasni dah x mengidamlah makan ABC lagi....thnks dad....sayang ayah... :)...


teringtlah masa kat kl aq n epa suka mengidam makan 'chicken chop' kat Maju Junction....n apa lg aftr kls ktorng trus pi Maju Junction gara2 nak makan 'chicken chop'....rndu pula 'chicken chop' kat Maju Junction...epa bila kita nak pi makan chicken chop lg..???..naik cuti kta pi k...??...

ku tujukan ikhlas bait2 puisi nie kpda smua shbt2 yg ku kenali dri sekolah rndah,sk menengah,matrik,ukm dan mana2 shbt yg mengenali ku..

Sahabat
Perjuangan kebenaran itu pahit
Kerana syurga itu manis
Sahabat
Perjuangan itu derita sengsara
Sebab itu pusaka
Nabi-nabi
Bukan pusaka Qarun dan Kisra
Perjuangan bererti miskin
Kerana ia adalah tradisi
Rasul-rasul
Amalan sahabat-sahabat,Aulia dan Solihi
Sahabat
Perjuangan itu bererti terkorban
Kerana ia meminta pengorbanan
Dalam perjuangan
Ada yang bangun setelah jatuh
Ada yang tak mengenal jatuh
Kerana itu sudah menjadi Sunatullah...
Petikan puisi yg ku amik dari 'Voice of Heart' BADAR UKM..

Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi kerana diberikan masa yg terluang nie untuk meng'update' blog yg sekian lama ku tnggalkan...Bukan x nak selalu post tp tulah kesibukan yg melanda sepanjng satu sem nie..huhuhu..asignmnt yg berlmbak yg perlu disiapkan sblm dateline + kuiz + aktvt klj lg + klas yg padat + study + exam n x lupa juga tdor..tp kl dibndngkan tdor ngan study ...rasanya msa utk tdor lbh bnyk bandng ngan study..hehehe..

rasa lega bila dah hbs exam...x thulah result cmne nt..soklan smua mncabar minda tul...hnya mampu berdoa n bertawakal kpda Allah smga memperoleh result yg cemerlang..yg pnting sekali aq doa agar smua sbjk lulus bg sem nie..harap2 jgnlah ad repeat paper..amin..

and sekarang aq ngah cuti sem selama 2 bulan..masa mula2 cuti memnglah seronok coz x pyh nak pi kls tiap2 hari tp bila dah lama2 rasa boring pn ada..huhuhu..tulah manusia bila dah dpt rasa bosan..x erti rasa bersyukur apa yg dah dpt..tmbul lah pula rasa keinsafan pada diri..huhuh..ehmm....nak keje msa cuti nie kat klinik @ frmc komuniti nak ambl pnglmn skt2 pasal ubat nie..tp apakan daya parnts x bnrkan..srh dok rmh..wat keje rmh..ala2 jd suri rmh..rutin harian ku memasak + basuh baju + kemas rmh + lipat bju + on9 + tngk tv n mcm2 lg..agak2 dah leh prepare nak kahwnin nie..hahaha..(calon pn x ad lg)...pastu request ayahku srh tmankan dia pi kebun...pasni aq bljar berkebun k n kwn2 jgn trkjut naik sem nie muka aq gelap..huhuhu..bila trfkr balik x apalh cuti nie dok rmh..rehatkan otak sblm mnpuhi thn 3 yg agak mncabar n bantu parnts coz time nie parnts mnghrpkan anak2 dpt mnolong mereka...smga aq dpt manfaat kan cuti nie prkara brfaedah..

Insyallah time cuti nie aq nak hbskan 4 novel yg aq beli msa pesta buku n mid valley + movie yg aq amk kat kwn2 aq..

Lagi satu mudaha2an imanku sntiasa teguh n terpelihara....amin..

Welcome

Welcome to my blog, hope you enjoy reading.

Permata Hati

My photo
Batu Pahat, Johor, Malaysia
aq merupakan anak kelima dari pasngan En.Janis dan Puan Sayah...sekarang still student kat ukm dalam jurusan pharmcy..insyallah 2012 aq hbis study..n bakal seorang pegawai farmasi yang berjaya...Amin..
There was an error in this gadget

Followers