My Life

http://ainifarah.blogspot.com/

Dah lama aq x post kat entry nie.....bukan sbb busy tp malas nak menaip..huhuhuhu....

kali nie pnya post aq nak mnceritakan pngalaman aq brkebun msa cuti nie....bru 2 kali je aq ikut ayah aq pi kebun.....nie gara2 malas pnya pasal....huhuhuhuhu.....

1st time aq pi kebun msa mnggu lps sngt excited.....hehehehehe...orng x prnh wat keje kampung kata kan.....aq tlng ayah aq bersihkan kebun......mcm2 ayah aq ajar....mcm mana nak potong pelepah kelapa sawit....bukan senang tau....kena ad teknik yg btl bru pelepah kelapa sawit tu jatuh....lenguh betul tngan aq nak potong pelepah kelapa sawit...dahlah parang yg aq pegang tu sngt tajam....gerun aq..nie kl silap lngkah blh trpotng tngn aq...huhuhu...so ayah aq sntiasa ingtkan aq srh pegang parang tu hati-hati..... pastu aq pngut biji2 kelapa sawit yg gugur...nie cara nak dpt duit lbh..hehehehe...yelah slps ad orng sabit pokok klapa sawit....kan bnyk bji2 klpa sawit brguguran kat atas tanah..apa lg aq tukang pngut..so msa hari tu aq dpt rm 10.00 hasil titik peluh aq mmngut biji kelapa sawit....ceh...lps hari tu aq trus x ikut ayah aq pi kebun..hehehehe...gara2 penat n lnguh tngn aq dibuatnya....huhuhu..sory ea ayah x dpt nak tlng ayah..

ingtkan hri tu hari yg aq last pi kebun coz x larat kot nak membrsihkan...tp td ayah aq ajak pi kebun tlng baja kelapa sawit....so tnpa fikir pnjng aq pn ikut.....hr nie aq dpt belajar cara2 nak membaja kelapa sawit....sngt fun coz dpt ilmu prtanian...hehehehe...rupanya nak membaja nie ad tekniknya....x leh letak bnyk2 sngt nt boleh mnyebabkan pokok mati....anggaran baja utk 1 pokok ialh stngah pot tin susu cair n then nak letak baja hndklah anggaran 2 jengka dri pokok kelapa sawit..pastu taburkan kat sekeliling pokok......huhuhu...sngt2 penat....tp sngt bestlah...thnks to my father coz ajar bnda2 tu smua....

selesai saje smua keje tu......ayah aq belanja makan ABC n rojak...wah sngt sedap......hr nie mrupakan pengalaman yg sngt brharga pada aq..at least msa cuti nie adlah prkara faedah yg aq wat.....aq x kan lupaka segala ilmu2 prtanian tu......

*jgn ingt prmpuan x leh keje brkebun....hehehehehe....

ABC.....

ABC nie bukan belajar membaca k tapi ABC means Air Batu Campur.......
entah mcm mana 3 hari lps aq mengidam nak makan ABC..hmm..nie gara2 lps tngk rncngan jalan-jalan cari makan yg memaparkan satu restoran yg brnama 'ice room' yg mnjual plbagai jenis perisa air batu campur ..mcm2 ada.. rasa terliuh gak tngk kesedapan ABC tu tp syngnya restoran tu trletak kat nilai...kl kat area BP mmng sure aq ajk prnts aq pi...huhuhu..

kerana trlampau nak makan sngt..aq pn ajk parnts aq pi makan ABC kat restoran masam manis pd malam smalam...kira pi 'mengeteh' lah nie (hehehe bahasa jawa)....tp malangnya x ad jual ABC n waiter 2 bg thu dulu ad jual tp bila mesin ABC tu rosak so dah x jual lah..sdh kmpunan aq nak makan ABC...huhuhu....apa lg aq pn order chikong sejuk + kentang goreng....makan jelah apa yg ada.....

pagi semalam ayah aq wat surprise dia belikan aq ABC....sedap sngt...hihihihi...pasni dah x mengidamlah makan ABC lagi....thnks dad....sayang ayah... :)...


teringtlah masa kat kl aq n epa suka mengidam makan 'chicken chop' kat Maju Junction....n apa lg aftr kls ktorng trus pi Maju Junction gara2 nak makan 'chicken chop'....rndu pula 'chicken chop' kat Maju Junction...epa bila kita nak pi makan chicken chop lg..???..naik cuti kta pi k...??...

ku tujukan ikhlas bait2 puisi nie kpda smua shbt2 yg ku kenali dri sekolah rndah,sk menengah,matrik,ukm dan mana2 shbt yg mengenali ku..

Sahabat
Perjuangan kebenaran itu pahit
Kerana syurga itu manis
Sahabat
Perjuangan itu derita sengsara
Sebab itu pusaka
Nabi-nabi
Bukan pusaka Qarun dan Kisra
Perjuangan bererti miskin
Kerana ia adalah tradisi
Rasul-rasul
Amalan sahabat-sahabat,Aulia dan Solihi
Sahabat
Perjuangan itu bererti terkorban
Kerana ia meminta pengorbanan
Dalam perjuangan
Ada yang bangun setelah jatuh
Ada yang tak mengenal jatuh
Kerana itu sudah menjadi Sunatullah...
Petikan puisi yg ku amik dari 'Voice of Heart' BADAR UKM..

Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi kerana diberikan masa yg terluang nie untuk meng'update' blog yg sekian lama ku tnggalkan...Bukan x nak selalu post tp tulah kesibukan yg melanda sepanjng satu sem nie..huhuhu..asignmnt yg berlmbak yg perlu disiapkan sblm dateline + kuiz + aktvt klj lg + klas yg padat + study + exam n x lupa juga tdor..tp kl dibndngkan tdor ngan study ...rasanya msa utk tdor lbh bnyk bandng ngan study..hehehe..

rasa lega bila dah hbs exam...x thulah result cmne nt..soklan smua mncabar minda tul...hnya mampu berdoa n bertawakal kpda Allah smga memperoleh result yg cemerlang..yg pnting sekali aq doa agar smua sbjk lulus bg sem nie..harap2 jgnlah ad repeat paper..amin..

and sekarang aq ngah cuti sem selama 2 bulan..masa mula2 cuti memnglah seronok coz x pyh nak pi kls tiap2 hari tp bila dah lama2 rasa boring pn ada..huhuhu..tulah manusia bila dah dpt rasa bosan..x erti rasa bersyukur apa yg dah dpt..tmbul lah pula rasa keinsafan pada diri..huhuh..ehmm....nak keje msa cuti nie kat klinik @ frmc komuniti nak ambl pnglmn skt2 pasal ubat nie..tp apakan daya parnts x bnrkan..srh dok rmh..wat keje rmh..ala2 jd suri rmh..rutin harian ku memasak + basuh baju + kemas rmh + lipat bju + on9 + tngk tv n mcm2 lg..agak2 dah leh prepare nak kahwnin nie..hahaha..(calon pn x ad lg)...pastu request ayahku srh tmankan dia pi kebun...pasni aq bljar berkebun k n kwn2 jgn trkjut naik sem nie muka aq gelap..huhuhu..bila trfkr balik x apalh cuti nie dok rmh..rehatkan otak sblm mnpuhi thn 3 yg agak mncabar n bantu parnts coz time nie parnts mnghrpkan anak2 dpt mnolong mereka...smga aq dpt manfaat kan cuti nie prkara brfaedah..

Insyallah time cuti nie aq nak hbskan 4 novel yg aq beli msa pesta buku n mid valley + movie yg aq amk kat kwn2 aq..

Lagi satu mudaha2an imanku sntiasa teguh n terpelihara....amin..

post kali nie aq paparkan sebhgian gmbr knangan terindah spnjng 2009...


group aq waktu simulasi hm..mmng trbaek!!!!


bdk2 lelaki yg segroup ngan aq msa simulasi hm..smpoi je diorng nie....


hri interaksi frmc..time nie ktorng hndle prgm nie...


hr interksi frmc..




kat lab tf pn smpat brposing..hehehehe


kat dpn dataran pak ali..smpt brposing smntara mnggu van smpai....

oklah setakat nie jelah gmbr yg aq uploadkan..act..bnyk gmbr tp x kan nak upload smua...happy new yr smg azam baru dan mnjd insan yg lbh baik dr thn
sblmnya....


dah lama aq x post kat blog aq nie...
bukan apa time kwn2 aq lain cuti sem aq sibuk ngan program opkim coz kali nie opkim aq kena jd exco pndidikan 2...kena uruskan 3 bngkel,rncng modul,wat krts kerja n lain2 lg.....penat gak kena uruskan smua nie..kdng2 tnsion gak......

aq just cuti sem 3 mnggu compare ngan kwn2 aq lain yg cuti 5 mnggu...huhuhu...
x puas cuti doh..adus!!!..even aq dok rmh cuti sem selama 3 mggu aq kena wat keje gak pasal prgm nie...pastu bila dah blik klj pula kna wat persiapan sblm pi opkim iaitu gerak gempur OPKIM...gempur sngt ke..???hehehe..selama gerak gmpur sngt penat coz selama 6 hari nie aq,exco 1-din n ajk2 aq kena wat banner prgm 3 kpng,pastu kena cari sape yang nak jd fasi utk bngkel sk rndh n mnegah..alhamdulillah ramai gak yg volunteeer nak jd fasi,pastu kna sdiakan fail n bahan2 modul ldk utk 3 bngkel...disbbkan nak jimat kos alhamdulillah dpt fail n pen prcuma dari PKP n admin FSKB even x bnyk tp at least mmbntu jga kos sekretariat pndidkan nie n mcm2 lg..ngan meetng hmpr tiap2 hari....huhuhu...letih...setelah penat lelah prsiapan OPKIM hr selasa pg brtlk lah kami smua ke taiping...tp pd pg tu aq trlmbt bngun..nasib baik x kena tnggal...hampeh tul kena sindir ngan mt..huhuhu...nie gara2 tdur kul 4.30 pg bru siap pckng brng...mula2 decide x nak tdur mlm tu tp mata dah x leh tahan sngt..cmpur ngan penat yg x hilng2...huhuhu..spnjng prjlnan aq tdur je smpailah kat destinasi yg nak dituju......excited gak bila dah smpai..pastu pmbhagian anak angkat..alhamdulillah aq dpt partner ngan tikah,sheda n syikin...best ooo coz kami smua exco2..so snanglah skt kl ad urusan apa2..pastu dpt mak angkat yg sngt best..kami smua pnggil mak cik...mak cik sngt baik hati n rajin masak smpaikan ktorng nie x termakan coz knyang sngt..hbs tu pagi,tnghri,ptng n mlm makan je...brtmbh berat badan jadinya....kat taiping kami duduk selama 5 hari....aq pnya prgrm hari rabu n khamis..x sbr oo nak hbs...tibanya hri dinantikan..ceh gmpak je..hehehe..hampeh msa bngkel sk menegah sngt sdh coz yg dtng cma 14 orng..sdh oo...mybe coz time tu kan cuti sklh..so kami anggap bdk2 smua trlupa ad prgm nie..huhuhu..wlpn sdh prgm still brjln ngan lancar...lps tu ptng pula crmah krjaya utk pljar matrik penang..masa hr tu tuhan saje yg thu aq pnya perasaan..penat+sedih+problem yg kami hdapi..nasib baik ad bbrp orng exco tenagkan aq..thnks korng smua...ksmplnya aq x ad mood smpailah time post mrtm mlm tu...esk pula kena hadpi bngkel sk rndah..dlm fikirn aq bermain2 ramai x stdnt dtng esk...alhamdulillah bengkel sk rndah mndpt smbutan mnggalakkan..seramai 60 stdnt dtng..modul ldk brjln lancar..plng x tahan fasi pula trlbh excited dr stdnt..hehehe..apa x nya smua fasi2 enjoy n sportng...alhamdulillah prgrm aq sdh selesai..lega tramat sngt....thnks kat ajk pndidikan,ajk teknikal,ajk jamuan,ajk cndramata n fasi2 yg trlbt mnjayakan bngkel nie..pasnie aq just follow prgm sekretariat lain...apa lg ptng tu aq mlpskan penat ngan tdur spnjng ptng..hehehehe..smpai x pi prgm sukan rakyat..hehehehe....


conclusionya progrm opkim kali nie lg best cmpare thn lps wlpn thn nie prob bnyk brlaku...nie smua krjsama exco,mt,pngarah n ajk2 mnjayakan prgrm nie...thnks kat mak cik yg sudi mngambil kami sbgai anak angkat..rndu sngt2 kat mak cik..nt kl kami dtng taiping kami snggah rmh mak cik k...oklah smpai di sni coretan pngalaman yg brharga aq perolehi dr prgrm nie...

cuti-cuti malaysia

knp aq tlis sbgitu...coz aq skrng nie ngah cuti sem....skjp je masa berlalu aq sudah hbs pngajianku sem 3 thn 2.....skrng nie aq bnyakan berdoa n bertawakal kepada Allah semoga aq memperolehi keputusan cemerlang dalam peperiksaan sem 3 nie...mdha2an Allah memakbulkan doa hamba yang lemah nie..amin...aq x nak peristiwa lalu berulang lg...tringat masa sem lepas aq sngt 'down' sngt coz aq pnya result x capai target yang aq nak malah result aq makin menurun....tuhan saje thu begitu hampa hati aq..selama beberapa hari aq x ad mood,x ad selera makan n sebagainya....tiap2 hari aq menitis mata n aq mcm x ad smngat nak teruskan hidup nie n menganggap segala usaha aq belajar siang malam n stay up hmpir tiap2 hari hnya sia-sia saje n aq x reda segala tuhan tentukan itu....tp Alhamdulillah my lovely parents n brothers give me back strength....tiap2 hari mereka sentiasa berikan kata2 semangat supaya teruskan hidup n pengajianku aq utk sem yg seterusnya...lg satu mereka selalu berpesan supaya reda segala keputusan yg tuhan berikan coz setiap dugaan kt tempuhi ad hikmahnya...mybe kt x nmpak skrng tp kt akan nmpak dikemudian hari...Ya Allah,aq bnyak berdosa padaMU kerana x reda segala qada' n qadar....ampunkanlah hambaMu yg lemah nie...thnks jg kepada my family krna bantu aq pulih smngat..tanpa kamu semua kmngkinan aq x dpt teruskan pengajianku...Sekarang nie aq lbih tabah n sabar segala dugaan yang diberikan olehMu YA ALLAH...bila aq trfkr balik btul jg apa yang dikatakan oleh emakku...setiap dugaan yg kt tempuhi itu membuatkan kt lebih tabah,sabar n matang dalam meneruskan kehidupan nie...Ya Allah..aq syukur kepadaMu kerana memberi petunjuk n hidayah kepadaku..tetapkanlah imanku n mdha2an aq memperolehi rahmat daripadaMu....... aq memohon daripadaMu Ya Allah berikanlah keputusan yg cemrlang kepadaku n berikanlah kekuatan padaku utk melalui liku2 hidup yg sentiasa mencabar....Amin......
cuti nie aq x ad wat apa2 pn...just relax kat rmh tlng parents kemas rumah,masak n sebagainya..lgpun cuti nie skjpnya..mmnglah cuti sem 5 mnggu tp aq cuti cuma 3 mnggu..terpaksa berkorbanlah 2 mnggu nie coz aq terlibat ngan program OPKIM iaitu program anak angkat kat Taiping,Perak mulai 15-19 disember...aq blik awl nie coz smnggu ad gegar opkim nie kira wktu nie utk wat preparation sblm pi sana..mdh2an program kami berjaya ngan smpurna n x ad halangan..Amin...

Welcome

Welcome to my blog, hope you enjoy reading.

Permata Hati

My photo
Batu Pahat, Johor, Malaysia
aq merupakan anak kelima dari pasngan En.Janis dan Puan Sayah...sekarang still student kat ukm dalam jurusan pharmcy..insyallah 2012 aq hbis study..n bakal seorang pegawai farmasi yang berjaya...Amin..
There was an error in this gadget

Followers